
LEGAL ETHICS OPINION 189  CONTINGENT FEE ARRANGEMENT IN  
PRACTICE OF FAMILY LAW. 

 
 
   Subject: Contingent Fee Arrangement in the Practice of Family Law. 
 
   Conclusion: Except in extremely rare situations, it is ethically improper for an attorney 
to enter into a contingent fee arrangement in family law and domestic relations cases. The 
potential of a monetary award under § 20-107.3, Virginia Code, provides no exception to 
the general prohibition. 
 
   Discussion: Contingent fee agreements in divorce proceedings and in negotiating 
property settlement agreements have long been disfavored by the courts and the bar. Such 
arrangements create tension between the attorney's ability to earn a fee in the particular 
case and society's desire to preserve the integrity of the marriage. Given the human 
relationships involved and the unique character of domestic relations cases, the Supreme 
Court of Virginia has long held that contingent fees in these cases are rarely justified. 
Rules of Court, Part 6:§II: EC:2-22, __Va.__(198__). 
 
   Some jurisdictions have a per se prohibition against contingent fees in any domestic 
relations matter. Also, the Model Rules of Professional Conduct adopted by the House of 
Delegates of the American Bar Association on August 2, 1983, provide in Rule 1.5(d): 
 

“(d) A lawyer shall not enter into an agreement for, charge, or collect any fee: 
 

(1) in a domestic relations matter, the payment or amount of which is contingent 
upon the securing of a divorce or upon the amount of alimony or support, or 
property settlement in lieu thereof; 
 

   While the Virginia Code of Professional Responsibility does not contain a per se 
prohibition against contingent fees in domestic relations matters, the Standing Committee 
on Legal Ethics has on several occasions held that contingent fees in domestic relations 
cases are inappropriate. See LE Op. 573, now renumbered LE Op. 423, and LE Op. 469, 
now renumbered LE Op. 363. See also Rules of Court, 6:II: DR:2-105, __Va.__(198__). 
In LE Op. 423 it was stated that “it is ethically improper for an attorney to enter into an 
employment agreement with his client where the attorney's legal fee would be based upon 
a percentage of the Court-awarded sum awarded to the client as a lump sum property 
settlement” and in LE Op. 363 it was stated “it would be ethically improper for an 
attorney to accept a suit to recover arrearages in child support and/or determination of 
future support rights on a contingent fee basis.” 
 
   The only current informal legal ethics opinion which has not been either withdrawn or 
rescinded by the Legal Ethics Committee allowing a contingent fee in domestic relations 
cases is LE Op. 546, now renumbered LE Op. 405, where it was stated that “it would not 
be improper for an attorney to represent a wife in a suit to obtain alimony arrearages on a 
contingency basis for the amount of alimony that has been fixed previously by Court 
order and the arrearages have continued for a period of seven (7) years if the wife is 
otherwise indigent.” In reaching its opinion that a contingent fee would not be 
inappropriate in this case, the Legal Ethics Committee in its letter to the inquirer stressed 
that its opinion was based on the following assumptions: 
 

“(1) that the lengthy period during which payment of alimony has not been made 
precludes the continued existence of any meaningful human relationship which might 
be undermined by litigation handled on a contingent fee basis; 



 
(2) that the client is not able to pay reasonable attorney's fees charged on an hourly 
basis; 
 
(3) that any attorney's fees awarded by the Court will be credited against the 
contingent fee; and 
 
(4) that the contingent fee charged would be fair and reasonable under all the 
circumstances.” 
 

   In light of the recent changes in the Virginia law whereby the Court may grant a 
monetary award to a party based on the property rights of the parties pursuant to § 20-
107.3 of the Code of Virginia, some have suggested that the usual prohibition against 
contingency fees be removed and the attorney be allowed to enter into an agreement 
whereby the attorney's fees would be based on a percentage of any monetary award 
granted by the Court to his/her client. It should be noted that the res under which 
contingent fees are suggested to be paid out of is not a “new asset” such as in the personal 
injury area but rather is proposed to come out of the marital assets already in existence. 
Additionally, the fact that there may be a res out of which the contingency could be paid 
does not alter the fact that the attorney would still have a financial conflict of interest 
should reconciliation at any time during the period of representation become a possibility 
and further, “the human relationships involved and unique character of” domestic 
relations proceedings still remain. Additionally, since a monetary award is only a portion 
of the overall matter for which the attorney has been employed, a financial conflict of 
interest exists if the attorney's fee is based on the amount of the monetary award, as there 
will always exist a financial influence or pressure on the attorney to concentrate his/her 
best efforts on large monetary awards for his client at the possible expense of other areas 
involved in the proceeding such as periodic monthly spousal support, child support and 
child custody. It should be noted that the possibility of an equitable distribution has 
obviously not affected the rule adopted by the American Bar Association per se 
prohibiting contingent fees in domestic relations cases, since most states have had some 
form of equitable distribution or community property rights long before the State of 
Virginia passed its equitable distribution statute. 
 
   For the foregoing reasons, the Council of the Virginia State Bar is of the opinion that 
except in rare situations, it is ethically improper for an attorney to charge a fee contingent 
upon the award that may be granted his/her client pursuant to § 20-107.3, Virginia Code. 
The Council further reiterates the general proposition found in Ethical Consideration 2-22 
[EC:2-22]: “Because of the human relationships involved and the unique character of the 
proceedings, contingent fee arrangements in domestic relations cases are rarely justified.” 
 
Approved by the Supreme Court 
of Virginia, May 1, 1984 
Effective July 1, 1984 
 
   Legal Ethics Committee Notes. – Rule 1.5(d)(1) and Comment [3a] codify the 
circumstances in which lawyers may handle family law matters on a contingent fee basis. 
 
 


